Ekonomi och matkonto...
När en tänker på ekonomi känns det ju inte superkul och det tar emot lite att räkna ut vad allt kostar i månaden och hur mycket pengar en spenderar osv.
Men inför att jag skulle börja på högskolan så fick jag räkna ut exakt hur mycket allt kostar för mig varje månad med hyra, el, telefon, färdmedel, försäkringar, förskola, matkonto and so on...
Jag började med att kolla om allt jag betalade för var helt nödvändigt, en del saker måste man betala för men vissa saker kunde tas bort tex streamingtjänster, internet på ipad, uteluncher och lite såna saker.
Min plan var att leva så minimalt och sparsamt som möjligt men utan att tumma på kvalitén liksom, en vill ju ändå äta bra och gott men inte spendera hur många tusen kronor som helst på mat.
Så jag bestämde att 2000 kronor i månaden får räcka till mat för mig och barnen (har dom halvtid) och trot eller ej så räcker dom pengarna, lite plus minus noll men det är en bra summa som ändå känns rimlig.
Knepet är att jag slutade köpa halvfabrikat, köper istället torkade linser, konserverade kikärtor, krossade tomater, frysta grönsaker och massa annat som inte blir dåligt direkt utan håller en lång tid framöver.
Frukt köper jag varje vecka men inga mängder, jag räknar ut hur många frukter som kommer att behövas under en vecka, väljer de bästa alternativen (svenska äpplen) och handlar då inte för mycket så en måste kasta, dessutom går jag förbi affären från tåget varje dag så tar frukten slut är det lätt att köpa mer.
Dessutom om barnen frågar efter en frukt brukar jag erbjuda en morot istället, det är minst lika bra som en frukt och jag har i princip alltid morötter i kylen så win-win.
Men för att prata om maten, vi äter bara ekologiskt/vegetariskt/veganskt hemma i mitt hem och det gör att kostnaderna blir låga eftersom vi inte köper färdiga saker (halvfabrikat), förutom i undantagsfall om en är bortbjuden på middag eller ska grilla utomhus osv då krävs det ibland ett litet halvfabrikat.
Jag var ändå så trött på hälsans kök och alla andra märken som producerar låtsasprodukter som ska likna kött, ibland är produkterna toppen så missförstå mig inte men att varje dag äta halvfabrikat som ska "likna" kött men som absolut inte smakar som kött började bli lite långtråkigt!
Har liksom prövat de mesta vegetariska halvfabrikaten nu och alla är ju ganska lika varandra och är absolut goda men det finns godare mat som smakar mer och som ser roligare ut.
Det är tur att jag och min särbo älskar att laga mat och vara riktigt kreativa och påhittiga, det är ju fantastiskt att laga mat på sånt man hittar i skåpen hemma, oftast finns massor där en kan använda bara det finns lite fantasi och att en har ett öppet sinne för att prova något nytt.
Tomatsoppa tex är både nyttigt, billigt, supergott, klimatsmart, enkelt, snabbt, varierande, vegetariskt, veganskt om en vill det, det är ju såå gott med en nygjord tomatsoppa, en klick creme fraiche och en brödbit vid sidan av.
Och en sak som skapar lite "drama" när man pratar om det är att jag och barnen inte äter lagad mat i veckorna efter förskolan/skolan, utan vi äter havregrynsgröt eller yoghurt med diverse tillbehör och kanske en god smootihe eller något liknande.
Mina barn är helt okej med detta då vi är hemma klockan 18 ibland och då vill vi bara äta lite snabbt för att få tid att återhämta oss efter dagen framför en film eller att vi läser en bok tillsammans, ingen går ju och lägger sig hungrig liksom men vi har inte behovet av en lagad middag 7 dagar i veckan vilket också gör att kostnaderna blir låga då gröt är VÄLDIGT billigt trots att den är ekologisk.
Så i snitt lägger jag 500 kronor på mat varje vecka, det känns ändå rimligt tycker jag, inte för snålt men inte för kostsamt.
En liten fundering sådär på kvällskvisten bara, ha en fortsatt härlig Onsdag!
Kommentarer
Inga kommentarer