Maträddarna ändrade mitt synsätt
När programmet maträddarna gick på tv hände något med mig, jag började koppla ihop ekonomi och mat vilket jag aldrig har reflekterat över förut då jag har köpt det bästa och det jag har varit sugen på.
Det största som jag har ändrat på är att bli mer noga att köpa svenskt, det har inte varit jätteviktigt för mig förut men nu letar jag alltid efter ett svenskt alternativ när jag handlar.
Finns det saker som är både svenskt och krav är det ett riktigt plus men jag har blivit riktigt kritisk när jag handlar, köper inte vissa saker för det är inte bra för miljön osv.
Mitt prio förut har alltid varit hälsan men nu är miljön, djuren och klimatet viktigast nästan fast det ena behöver inte utesluta det andra såklart!
En behöver få ett riktigt uppvaknande för att förstå hur allt ser ut och fungerar, att slänga mat och sedan stå och klaga på att maten blivit så dyr...hmm det kanske är för att du slänger 1/3 av allt du köper?
Mitt matkonto har verkligen minskat de senaste månaderna när jag blev bättre på att ta tillvara på allt och att laga mat på det som finns hemma i min kyl.
I programmet tar dom upp problemet att vi slänger så mycket mat som är helt ätbar men att den ser tråkig ut eller har gått ut ur datum, en ska inte vara rädd för att bli sjuk av gammal mat för gammal mat smakar inte gott och då äter vi automatiskt inte den.
Att använda näsan och munnen för att se om maten måste kastas är det bästa du kan göra, ge grönsakerna en andra chans trots att de ändrat färg, form, fasthet osv för det är oftast bara för att vätskan i grönsaker som gått ur och den har blivit lite skrynklig.
Morötter kan få bada en natt i kallt vatten och vips så är dom som nya igen, det fungerar verkligen!
Och om det inte skulle ha fungerat hade du inte förlorat något på att prova ge dom en andra chans, för allt är väl värt en andra chans...
Många saker kan vi frysa in, gör det och spara till ett annat tillfälle där du behöver lite hackad lök eller en skvätt grädde osv så finns det redan färdigt i frysen och redo att lagas mat på.
Det handlar om att se det lilla man kan göra som i slutändan blir så stort, ska du äta grädde idag så köp den grädden med kortast datum, du ska ju ändå inte spara den i kylen så varför ska du ha en grädde som går ut i datum om 3 veckor?
Tänk efter innan, både du och miljön sparar på att du tänker efter innan!
Nu ska jag ut i solen och tanka lite D-vitamin nu när solen äntligen är framme :)
Kommentarer
Inga kommentarer