Inlägg i Mat

Mat

Min goda prisvärda vitkålssoppa

4 mars, 2019 - 7:06 Inga kommentarer

För 4 portioner behöver du:

1/2 vitkålshuvud

1,5 liter vatten

2 grönsaksbuljonstärningar

1/2 dl ris/risoni

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

 

Så här gör du:

Hacka en gul lök och krossa 2 vitlöksklyftor med kniven.

Smält en klick smör i en gryta och häv ner löken, vitlöken, strimlad vitkål och ris.

Fräs kålen tills den slokat och häll ned vattnet i grytan och tillsätt buljontärningarna.

Låt soppan koka i ca 15-20 minuter, smaka av med soja, salt och peppar.

 

Den här soppan ska ätas ikväll så bild kommer under kvällen! 

Mat

Rödbetspaj med salladslök

27 februari, 2019 - 14:37 Inga kommentarer

För 1 paj behöver du:

1 färdigt pajskal

700 gram kokta rödbetor i klyftor

10 strån salladslök

Ugn 200 grader

Äggstanning:

3 stycken ägg

3 dl havregrädde

1 dl havremjölk

1 dl riven ost

1 msk torkad oregano

salt och peppar

 

Såhär gör du:

Lägg de klyftade förkokta rödbetorna och skivad salladslök i ett färdigt pajskal (tex ett av överblivet ris).

Blanda alla ingridienserna till äggstanningen och häll över pajskalet, toppa med lite extra ost.

Grädda i 200 grader i ca 40 minuter, känn med en sticka om äggstanningen stelnat.

Ät tillsammans med en god sallad.

Mat

Pajskal av överblivet ris

27 februari, 2019 - 14:33 Inga kommentarer

2,5 dl färdigkokt ris (ca 1-1,5 dl okokt)

2 ägg

1,5 dl riven ost

salt och peppar

 

Ugn 200 grader

Så här gör du:

Rör ihop alla ingridienser till en smet, tryck ut i en pajform, grädda i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter eller tills det har fått en fin färg.

Mat

Blastpesto

27 februari, 2019 - 14:29 Inga kommentarer

För 2 portioner behöver du:

Blast från 1 knippe salladslök

1 dl valfria nötter (jag tog cashew)

1-2 vitlöksklyftor

1 msk basilikaolja

1 dl valfri olja

1 dl valfri ost

salt

 

Så här gör du:

Hacka blasten och vitlöken grovt, här ner alla ingridienser i en matberedare och mixa allt så det blir en härlig pesto som inte är helt slät.

Smaka av med salt.

Ät peston tillsammans med nykokt pasta eller som en god röra till plockmaten.