Mat

Onepot potatis och linsgyta

16 mars, 2019 - 10:51 Inga kommentarer

Vi gjorde här hemma igår en egen variant av denna onepotgryta, vi anpassade innehållet lite efter vad som fanns hemma.

Istället för grönkål tog vi broccoli och hälften av potatisen bytte vi ut mot slantade morötter.

Grytan blev ca 10 portioner så lär räcka hela helgen! 

Här är receptet på vår gryta:

3 dl röda linser 

2 röda lökar

8 små potatisar

4 små morötter 

300 gram vitkål

Ca 100-200 gram fryst broccoli 

1 grönsaksbuljong

400 gram krossade tomater 

8 dl vatten

4 msk tomatpuré 

1 tsk chiliflakes

soja efter smak

svartpeppar

salt 

1 lagerblad 

1 knivsudd cayennepeppar 

 

Såhär gör du:

Finhacka lök, dela potatis i halvor och morötter i slantar, strimla vitkålen, häv ned i en kastrull med olja och stek tills löken är mjuk.

tillsätt chliflakes, grönsaksbuljong, krossade tomater, cayennepeppar och vatten, låt detta koka i 20 minuter under lock.

Skölj linserna, häll ned dom i grytan tillsammans med broccolin, låt koka i ytterligare [...]

Mat

Odlingens år!

13 mars, 2019 - 19:52 Inga kommentarer

I år har jag bestämt mig för att odla massor av saker, hela min balkong ska gå åt till att odla på, är sällan där ute iallafall så få kan det lika gärna bli en odlingsplätt.

Jag tänkte odla gurka, tomater, chili, jordgubbar, örter och säkert mycket mer men inte som jag kommer på just nu i skrivande stund.

Men jag tänkte vara riktigt duktig i år och verkligen ta mig ut i skogarna och plocka bär och svamp som växer helt fritt och är helt GRATIS plus att vilda blåbär slår det mesta!

Förra året hittade jag vildhallon, det är ju helt makalöst gott och det fanns hur mycket som helst så det var bara att hämta en hink och börja plocka.

Mitt mål är att plocka så mycket bär och frysa in [...]

Mat

Ekonomi och matkonto...

13 mars, 2019 - 18:59 Inga kommentarer

När en tänker på ekonomi känns det ju inte superkul och det tar emot lite att räkna ut vad allt kostar i månaden och hur mycket pengar en spenderar osv.

Men inför att jag skulle börja på högskolan så fick jag räkna ut exakt hur mycket allt kostar för mig varje månad med hyra, el, telefon, färdmedel, försäkringar, förskola, matkonto and so on...

Jag började med att kolla om allt jag betalade för var helt nödvändigt, en del saker måste man betala för men vissa saker kunde tas bort tex streamingtjänster, internet på ipad, uteluncher och lite såna saker.

Min plan var att leva så minimalt och sparsamt som möjligt men utan att tumma på kvalitén liksom, en vill ju ändå äta bra och gott men inte spendera hur många tusen kronor som helst på mat.

Så [...]

Mat

Karma is a good idea!

12 mars, 2019 - 20:03 Inga kommentarer

Idag laddade jag ner appen karma, jag hoppas att allt fler butiker ansluter sig till denna app.

Alla tjänar på appen, butikerna får sakerna sålda och vi konsumenter sparar pengar genom att köpa saker för halva priset som är fullt ätbara! 

Alla kan ju göra något så ladda ned appen och se om det är butiker i ditt område som är anslutna till karma, om dom inte är det så kan du bli ambassadör och tipsa butiker och restauranger om att ansluta sig 

Mat Gott

Pannkakor på räddade bananer

11 mars, 2019 - 18:38 Inga kommentarer

Idag när jag var på affären räddade jag 2 bananer som var helt mosiga och bruna från att kastas, jag tog med dom hem och mixade ihop en smet till bananpannkakor!

För 2 portioner bananpannkakor behöver du:

2 mosiga bananer

4 ägg

1 dl havregryn

 

Gör så här:

Mixa bananerna och havregrynen slätt, tillsätt äggen och mixa 10 sekunder till så att allt blandas ihop!

Stek i kokosolja så både sidorna på pannkakan blir gyllenbrun.

Servera med skivad banan, hasselnötssmör och jordnötssmör eller vad du nu gillar!

Ha en fortsatt härlig Måndagkväll

Mat

”tager vad man haver risotto”

11 mars, 2019 - 6:17 Inga kommentarer

Har du som jag slattar med svamp, vin och en god ost kvar från helgen? 

Vad passar bättre då än en ”tager vad man haver risotto”

För 4 portioner behöver du:

1 gul lök

1 vitlökskyfta

4 dl risottoris

3 dl vitt vin (vi tog överblivet mousserande)

1 liter fond (valfri, vi tog fisk)  (1 liter vatten med 2 buljongtärningar) 

citronsaft från 1 citrons

2 dl valfri riven ost (vi tog 1 dl parmesan och 1 dl präst)

Skivade chaminjoner (valfritt)

salt och peppar

 

Så här gör du:

Mät upp 1 liter vatten och häll ned i en kastrul, tillsätt 2 buljongtärningar och låt fonden stå på plattan under hela processen på samma temperatur som risotton.

Fräs hackad lök och vitlök i en gryta med olja tills de mjuknat.

Tillsätt riset, låt det bli glansigt innan du sedan tillsätter vinet som du låter kokas in i [...]